Yoga in de hooiberg

Huh, yoga in een hooiberg. Hoezo? Dat kan toch niet? Nou ik zeg je dat het kan. Benieuwd naar het hoe en wat?  Lees dan verder.

afb. yoga in een hooibergYourInnergy heeft op uitnodiging van Kicozo – Kennisinstituut Complementaire Zorg – een workshop yoga gegeven tijdens het jaarlijkse symposium “Prikkel Je Zorg – Integrative Care” met het thema: Ontspanning in de Palliatieve Fase.

15 juni 2017, een prachtige en warme dag en op weg naar een schitterende locatie: Landgoed heerlijkheid Mariënwaerdt. Een mooi begin van een ongetwijfeld leuke en inspirerende dag.

Aangezien ik aan de vroege kant ben ga ik eerst maar eens een rondje lopen over het landgoed met locaties als: het Koetshuis, de Jachtkamer, de Abtsbouwing en de Kleine en Grote Hooiberg. Mooie en oude gebouwen die vroeger zeer waarschijnlijk de rijkdom van gegoede mensen uitstraalde. Inmiddels omgetoverd tot locatie voor onder andere workshops en trainingen.

Naast het geven van een eigen workshop volg ik een interessante workshop Essentiële oliën, optimale ontspanning met geuren door Madeleine Kerkhof (De Levensboom). Mooi hoe zij haar passie voor geur en essentiële oliën weet over te brengen op de aanwezige deelnemers.

Yoga in de Grote Hooiberg

Na een heerlijke lunch is het tijd om me op te maken voor yoga in de Grote Hooiberg. Heel toepasselijk is deze locatie in een locatie die voorheen dienst deed als hooiberg. Ook nog goed zichtbaar overigens. In dit pand is echter weinig hooi te vinden maar staan – op mijn verzoek – stoelen voor de deelnemers. Mijn workshop heeft als thema: verbinding.

afb. in de Hooiberg

Als alle deelnemers aanwezig zijn stel ik mezelf kort voor en vraag ik wat men onder yoga verstaat. Antwoorden als: flexibiliteit, souplesse, kracht en zweverig worden genoemd. Ik leg uit dat yoga voor mij vooral te maken heeft met verbinding. Verbinding met mezelf en vanuit deze verbinding contact maken met de buitenwereld. Dat yoga voor mij meer is dan allerlei houdingen of stil zitten in meditatie.

Aansluitend laat ik de aanwezigen met gesloten ogen verbinding met zichzelf maken. In een simpele en korte oefening van nog geen 5 minuten ervaren de deelnemers tot hun verrassing dat het mogelijk is tot rust te komen. En dat hierbij alleen aandacht en ademhaling aan te pas komt is ook nog eens goed toepasbaar in hun dagelijkse werk. Zowel voor henzelf als voor de mensen waar zij zorg aan verlenen.

In de workshop laat ik de deelnemers kennismaken met eenvoudige technieken uit de yoga. Van oefeningen voor hun cliënten / patiënten maar zeker ook voor henzelf. Zo bleek het antwoord op de vraag “wie heeft hier last van haar schouders?” door iedereen met een volmondig “Ja, ik” beantwoord te worden. De uitgevoerde yoga oefeningen voor de (boven)rug, schouders en nek werden dan ook als zeer ontspannend en goed toepasbaar ontvangen.

Al met al een workshop waarbij het mogelijk was op verschillende manieren een relatie te leggen tussen elementen uit de yoga gericht op de zorgverlener als elementen gericht op een ontvanger van zorg. Ik vond het leuk te horen dat de opmerking zweverig na afloop verandert is in gewoon aards en goed te gebruiken.

Voor mij was dit een bijzonder mooie workshop om te geven. Ik ben deze dag in de gelegenheid geweest op een andere manier naar ontspanning in de Palliatieve zorg te kijken. Diep respect voor alle zorgverleners die dit werk met liefde en passie uitoefenen. Dankbaar en blij voor de uitnodiging van Madeleine.

uitzicht vanaf het landgoed