Contact en aanraking

Het klinkt zo eenvoudig als iemand zegt “ik heb behoefte aan contact, gewoon een aanraking”.

In mijn praktijk hoor ik die ‘roep om aanraking‘ regelmatig. Vooral van mensen die alleen zijn of ziek zijn, met name bij ziektes als kanker of dementie.
Hoe zit dat nu met die behoefte aan aanraking?

Aanraking / contact is essentieel

In mijn beleving. Het geeft een gevoel van leven, ergens bij horen. Contact hebben met anderen zorgt voor uitwisseling in de breedste zin van het woord. Aanraking geeft verdieping aan een contact.

Contact hebben op spreekniveau draagt bij aan verbinding. Het biedt mogelijkheden om jezelf te uiten en aan te geven wat jij wilt, wat je nodig hebt. Contact via allerlei digitale media is natuurlijk een mooie techniek waardoor het mogelijk is om afstanden te overbruggen. Deze vorm van contact is echter anders dan echt op fysiek niveau contact met elkaar hebben. Zodra je elkaar in het echt ziet kun je elkaar aanraken, voelen of ruiken. Dan bestaat de kans dat iemand echt een arm om je heen kan slaan als je verdriet hebt.

(Aan)geraakt worden

Contact in levende leve geeft ruimte om ideeën te delen en ervaringen uit te wisselen. Aanraking kan verdieping geven aan het contact. Aanraking, het woord zegt het al, zorgt dat je aangeraakt wordt. En je kunt aanraken op verschillende niveaus.
20170111 contact handEen fysieke aanraking wanneer iemand een hand op je arm legt bijvoorbeeld terwijl je ‘in je hart of ziel’ (emotioneel) geraakt kan worden door een opmerking.

Life is Being Touched

Heb ik ooit op mijn website geplaatst. Een paar woorden die in mijn praktijk zo waar blijken te zijn.

Uit mijn praktijk

In mijn praktijk geef ik massage(therapie), yoga en ik begeleid mensen bij (levens)vraagstukken. In elke sessie nodig of daag ik mensen uit bij zichzelf na te gaan en te voelen wat er gebeurt of waar iets als ‘geblokkeerd’ aanvoelt. Mijn ervaring is dat op deze wijze men vaak zelf goed in staat is oude pijnen of ervaringen te (h)erkennen, toe te laten en op te laten lossen.

Je wordt als het ware op een zachte wijze opnieuw (aan)geraakt in een emotie. Vervolgens nodig ik je uit na te gaan of een emotie nog iets toevoegt aan jouw welzijn. Als anders blijkt dan is het aan jou deze emotie toe te laten, te accepteren en vervolgens op te laten lossen.

Hoe belangrijk het is daarbij (aan)geraakt te worden maak ik op uit de feedback die mensen mij gegeven hebben tijdens of na een sessie. Een greep uit wat mensen zeggen:

Wauw, wat had ik deze aanraking nodig. Wat fijn om weer aangeraakt te worden.
Dat zo’n eenvoudige aanraking zo sterk is had ik vooraf niet verwacht.
Dankzij jouw voelbare aanwezigheid had ik het lef mijn pijn en angst onder ogen te zien. Ik herkende de emoties en realiseerde me dat ik mijn pijn en angst al die tijd als ballast met me mee heb gedragen. Dat ik dit nu toe kon laten en kon accepteren heeft me enorm geholpen. Wat een bevrijdend gevoel. Dank je wel.
Ai, jij weet met jouw vingers als haarfijne speldenprikjes de pijn bloot te leggen. Soms enorm confronterend en echt niet fijn maar het werkt wel.

Mede door jou en wat jij mij teruggeeft realiseer ik me dat contact, aanraking en intentie essentieel is om te groeien en jezelf in al je wijsheid te ontplooien.
Jij bedankt mij met jouw feedback maar ik bedank ook jou voor het feit dat ik zo dichtbij mag komen.

Astrid – YourInnergy
Life is Being Touched