Lijderschap

of leiderschap?

Misschien denk je dat ik een typefout heb gemaakt maar nee, ik heb bewust Lijderschap met een lange ‘ij’ getypt. In dit artikel neem ik je mee in emotie, gedachten en gevoelens en wat dit met je kan doen. Ga je mee?

Waar kies jij voor?

Ik hoop dat je het met me eens bent als ik schrijf dat er maar één iemand verantwoordelijk is voor jouw leven, namelijk jijzelf! Natuurlijk kunnen je dingen overkomen of gebeuren waar je geen of weinig invloed hebt gehad. Maar vroeg of laat komt er een moment dat jij mag beslissen hoe je met jouw ervaring(en) omgaat.

En laat nu vooral dat laatste iets zijn waarbij je kunt kiezen: lijden of leiden?

Zoals ik het zie zijn er een aantal kenmerken te plaatsen bij beide woorden. Een aantal vermeld ik hieronder. Deze lijst kan nog veel langer zijn. 

lijden

leiden

Lijden heeft vooral te maken met dat wat je niet hebt of dat waar je last van hebt.

Leiden heeft vooral te maken met dat wat je wel hebt en waar je liefst nog meer van wilt hebben.

Stel dat jij een keus hebt?

Waar zou je dan voor kiezen?

Ik zou de keus nu makkelijk vinden en kies voor leiden want plezier, positiviteit, ja dat wil toch iedereen?

Tegelijkertijd besef ik me ook dat ik in het verleden onbewust koos voor lijden. Dat het me op de één of andere manier niet lukte om leiderschap over mijn leven te pakken omdat ik het me niet bewust was. Tot ik me realiseerde dat alleen ik degene ben die iets kan veranderen (bewustwording). Ja en toen begonnen allerlei ‘puzzelstukjes’ op hun plaats te vallen en heb ik de ‘ij’ vervangen door ‘ei’ van leiden. Simpelweg de regie over je eigen leven terugpakken.

Alleen ja, er was bewustwording voor nodig.
Ik kon het op dat moment nog niet goed zien. 

 

Een beetje alsof het mistig is. Je ziet dat er nog meer moet zijn maar het zicht is nog niet helder.

Tja, simpelweg de regie over je eigen leven terugpakken … makkelijker gezegd dan gedaan zeg je dan wellicht bij jezelf.

Nou als ik terugkijk was het inderdaad makkelijk dan ik dacht. Ik ben me ervan bewust geworden dat mijn gedachten, emoties en gevoelens me belemmerden om mezelf verder te ontwikkelen.
Mijn innerlijke ik, innerlijk kind of welke naam je er ook aan wilt geven die me voorhield dat iets eng was of dat het gevaarlijk was. Nou en als er wel iets is wat je tegen kan houden is het angst of gevaar lopen. Met uitzondering van de ’thrill-seekers’ onder ons natuurlijk.

Ik ben zo blij dat ik me bewuster ben geworden van allerlei zaken en dat ik de moed heb gehad om wel die eerste stap te zetten. Wat heeft me dat veel gebracht… zeker als ik me af en toe weer realiseer waar ik vandaan gekomen ben. En ja, ik weet dat de bodem van een put soms vele malen dieper is dat verwacht. Net als dat ik weet dat vast nog allerlei valkuilen tegen zal komen. Maar, en dat vind ik belangrijker: 

Ik weet inmiddels nog veel beter dat het aan mij is hoe ik ergens mee om wil gaan

Leiderschap pakken

Wat ik heb geleerd is dat het aan mij is om mijn leiderschap te pakken. Ik bepaal en als ik wil ontwikkelen en verder wil dan zijn er momenten dat ik echt mag (en misschien is het wel moet…) vertrouwen op mijn innerlijk kompas. Iets wat deep down under in mij aanwezig is. Noem het onderbuikgevoel, intuïtie, innerlijk kompas of wat dan ook.

Je kent het vast wel. Je bent ergens en dan hoor je ineens zo’n stemmetje dat je zegt doe … Ik heb dat vaak als ik ergens rij. Inmiddels volg ik dat stemmetje want het is me in het verleden te vaak gebeurd dat als ik dat stemmetje negeerde ik bij een opstopping kwam, een file of wat dan ook. Nu ik naar dat stemmetje luister lijkt het wel of ik altijd gewoon door kan rijden.

Toeval? Of is dit iets wat je toe valt? Aan jou de keus

Zelf noem ik het mijn innerlijk kompas, wat – om dan in zeemanstermen te blijven – mij richting geeft en adviseert. Het is een soort innerlijke gids die ik blindelings mag vertrouwen.
Want ja, laten we nu wel zijn… wie weet nu het beste wat goed is voor jou? Jij zelf toch?

Het is alleen vaak zo dat we ons laten afleiden door allerlei externe factoren. Dat kan zijn door opmerkingen van anderen of doordat je naar iemand opkijkt. Denk aan de invloed van ouders, leraren, je baas enzovoort. En als je iemand vertrouwt dan is het heel voor de hand liggend dat je beïnvloedt kan worden door wat gezegd wordt. Niets mis mee maar als dat stemmetje in jou iets anders aangeeft gun jezelf dan de tijd en vraag je af wat jij nu echt wilt. Welke keus ga je maken? Ik hoop dat je kiest voor je eigen leiderschap en dat je jouw leven leidt!

Hoe zou het zijn?

Als je die bescherming die je om je heen hebt gebouwd mag laten voor wat het is. Dat je gewoon weer helemaal jij mag zijn. Dat je al die lagen niet meer omhoog hoeft te houden. Dat jij mag laten zien wie jij bent. In al jouw schoonheid, kracht en dat je gewoon jij mag zijn.
Dat je je niet meer hoeft te verstoppen maar dat je echt helemaal zichtbaar bent. En dat je, net als die kastanje op de foto, jouw prachtige jij, jouw kern mag tonen! Jij bent het echt waard! Je bent waardevol en doet ertoe!
Hoe zou het zijn als jij jouw volledig potentieel leeft! Wat zou je dan doen? Hoe zou jouw leven er dan uitzien?

Ben jij bereid en gun je het jezelf?

Als je de moed hebt om die eerste stap te zetten en in beweging te komen ligt er een hele wereld voor je open. Het is aan jou…

De regie in eigen hand nemen

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Herken jij jezelf in lijden? Dan is het goed te weten dat ook jij met een paar eenvoudige tips dat lijden om kunt zetten in leiden!

Meer informatie over de regie in eigen hand nemen vind je hier. Je kunt ook vrijblijvend een afspraak maken als je voelt dat je bij mij aan het juiste adres bent als je jouw leven wilt leiden!