Je bent meer dan wat je ziet

Kijk je wel eens in de spiegel? Natuurlijk doe je dat…
Realiseer je je dan ook dat je veel meer bent dan wat je ziet? Dat je eigenlijk alleen de buitenkant van jezelf ziet. Terwijl je veel meer bent dan wat je ziet.

Vergelijk wat je ziet maar eens met een ijsberg. En nee, ik bedoel niet dat je koud bent of zoiets…

Bij een ijsberg is ongeveer 10% zichtbaar. De rest van de ijsberg is onzichtbaar en bevindt zich onder water. En juist dat onzichtbare deel kan problemen veroorzaken.

Bij mensen kijk je wellicht ook vooral naar de buitenkant terwijl je veel meer bent dan dat zichtbare gedeelte. Je hebt ook nog dat onzichtbare deel: emoties en gedachten.

afb ijsberg

Samen ben je sterk

Hé dat heb je niet goed geschreven‘… dat klopt. Wat ik met deze titel bedoel is dat wij, mensen, net als die ijsberg, bestaan uit een zichtbaar en een onzichtbaar deel. Als je je goed voelt merk je zeer waarschijnlijk dat je ‘in balans’ bent zoals dat zo mooi genoemd wordt. Je zou dan ook het gevoel kunnen hebben dat je ‘de hele wereld aan kunt’ en voelt je sterk.

De balans tussen je goed voelen en ‘in een dip’ raken is soms flinterdun. Er hoeft maar iets te gebeuren waardoor de balans weg is. Vandaar dat ik heel bewust schrijf: samen ben je sterk. Als de balans tussen die zichtbare en onzichtbare factoren goed is stroomt alles en verloopt het leven soepel.

Zichtbaar – Onzichtbaar

Hoe zit dat met die zichtbare en onzichtbare factoren. Best eenvoudig zoals je zult lezen in onderstaande tekst.

Zichtbaar omvat al die delen die beet zou kunnen pakken. Niet alleen de huid maar denk ook aan botten, spieren, organen, bloedsomloop, lymfestelsel, zenuwstelsel enzovoort.

Onzichtbaar zijn zaken als emoties en gedachten. Factoren die ongrijpbaar lijken te zijn. Maar nu komt het… net als bij die ijsberg geldt dat juist die onzichtbare factoren een enorm grote rol spelen in ons leven.

Toen en Nu gaan hand in hand

Ik zal toelichten wat ik bedoel. Stel dat je in jouw leven een aantal nare en vervelende ervaringen en situaties hebt meegemaakt. Die situaties waren misschien zodanig dat je op dat moment niets aan kon met de emoties, je was alleen bezig met ‘overleven’. Dat wat gebeurd is is gebeurd en je hebt het er nooit meer over gehad. Klaar ermee!

En dan, zomaar uit het niets, kom je in een vergelijkbare situatie. Pats… je voelt je ineens weer in die situatie van toen en al die emoties van toen komen naar buiten.

Boosheid – Frustratie – Angst
Verdriet – Eenzaamheid – Zorgen ….

Dat komt wellicht als een verrassing maar ja, toen was er immers geen ruimte om die emoties een plaats te geven …

En zo komt dan toch weer iets van toen in jouw huidige leven.

Als je dit herkent hoef je er helemaal geen last van te hebben. Maar als je het herkent en je hebt er wel last van is het dan misschien tijd is om die ‘oude’ emotie van toen op te laten lossen?

Ik hoop dat ik je hiermee stof tot nadenken heb gegeven. Heb je vragen of wil je meer informatie stuur me gerust een mail.

Hartelijke groet,
Astrid