Hoofdpijn? Masseer je grote tenen

Wat heeft hoofdpijn nu met je grote teen te maken?
Nou alles. In de Chinese geneeskunst en voetreflexologie wordt namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde reflexzones. Simpel gezegd zegt men dat alle organen een corresponderende zone heeft onder de voeten. Geef je aandacht aan de corresponderende reflexzone door middel van massage dan geeft dat een effect op de bijbehorende organen of lichaamsdelen.

De grote tenen zijn de reflexzones voor het hoofd. Heb je hoofdpijn? Masseer dan je grote tenen.

Hoe masseer je je grote teen?

Leg de linkervoet van op het rechter bovenbeen zodat je gemakkelijker bij de onderzijde van de voeten kunt.
Geef je grote tenen een zachte en milde massage. Druk je duim(en) in de onderzijde van de grote teen en op de uiteinden van de teen. Draai kleine rondjes op de grote teen terwijl je lichte druk uitoefent. Doe wat je gevoel je ingeeft. Neem de tijd en blijf met je aandacht erbij.

Geef niet teveel druk, je mag het best voelen. Pijn is echter een signaal dat je iets teveel druk geeft.
Gebruik indien gewenst een klein beetje olie of bodylotion. Let op dat je niet teveel gebruikt anders heb je te weinig grip.

Lees verder over reflexzones

Bij reflexologie is het een kwestie van druk uitoefenen op corresponderende reflexzones. Op deze zones kun je, naast het uitoefenen van druk, strijken, kneden en kloppen. De zenuwen in de voeten reageren hierop en zenden prikkels naar allerlei delen van het lichaam. Een massage heeft naast een weldadig effect ook andere effecten, zoals onder andere:

  • de stimulatie van de bloedcirculatie in de huid en het spierweefsel
  • de verbetering van zuurstofopname
  • de stimulatie van afvoer van afvalstoffen via het lymfestelsel

Mochten er al blokkades in het lichaam aanwezig zijn – en dat is bij bijna iedereen het geval – dan helpt een massage bij het oplossen van aanwezige blokkades. Het resultaat hiervan is dat er een betere (door)stroming is waardoor het zelfgenezend vermogen kan doen wat het van nature behoort te doen.

Om te weten waar een reflexzone zich bevindt en waar deze mee correspondeert kun je een voetreflex kaart aanschaffen of het internet raadplegen.

Dit is een tip om zelf iets met jouw hoofdpijn te kunnen doen. Heb je last van hoofdpijn of andere (pijn)klachten en ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met me op door me een mail te sturen.

Succes met deze tip

Astrid