Fascinerende massages

“Ja, logisch omdat het jouw vakgebied is”, zul je misschien zeggen. Natuurlijk is dat zo maar ik heb in een eerdere inspiratiemail al eens iets geschreven over fascia, ook wel bindweefsel genoemd.

20161206-spinneweb-fasciaFascia is een vlies dat spieren, zenuwvezels, botten en organen omsluit en onder andere bescherming en stevigheid geeft. Het vlies is onder een microscoop zichtbaar als een spinneweb-achtige structuur.

Ik gebruik overigens de vergelijking met een sinaasappelnetstructuur. Een mooie gelijkmatige structuur.

Door allerlei, soms nog onduidelijke oorzaken, maar voeding of leeftijd spelen ongetwijfeld een rol, verandert de structuur en stevigheid. Zo kan fascia verstrakken waardoor spieren als het ware ‘knel’ komen te zitten en gevoelig of zelfs pijnlijk kan zijn. Bijzonder vond ik dan ook te leren dat spierpijn vaak verward kan worden met fascia pijn. Sterker nog, het schijnt zo te te zijn dat een heel groot deel van, wat wij spierpijn noemen, eigenlijk fascia pijn genoemd zou moeten worden.

Bindweefsel massage

Ai, ik hoor het je bijna denken… dat doet pijn! Nou, ik kan je inderdaad vertellen dat een bindweefselmassage gevoelig en ja ook wel pijnlijk kan zijn. Let op, kan zijn…

In de training die ik heb gevolgd heb ik de zachte kant ervaren. Mijn ervaring is dat het effect daarvan geweldig is. De subtiliteit van deze massage brengt totale ontspanning en de nawerking heeft een aantal dagen geduurd.

Heel bijzonder vond ik dat het ‘lezen’ van een rug interessante aspecten laat zien voor wat betreft aandachtsgebieden. Iets waar ik me de komende tijd zeker verder in zal gaan verdiepen. En wie weet dat ik ‘jouw rug’ ook ga lezen. Uit een rug valt bijvoorbeeld op te maken of een bepaald gebied extra aandacht nodig heeft. Een houding kan invloed hebben op spanning in een gebied en zo kun je verschillende zaken observeren en natuurlijk checken bij de eigenaar van de rug.

Cupping

Bindweefselmassage is goed te combineren met andere massagevormen. Denk hierbij aan triggerpointtechniek waarbij spierknopen pijn of klachten geven. Of een ontspanningsmassage met aandacht voor gespannen schouders. Naast de zachte bindweefselmassage is cupping een fantastische techniek bij vastzittend weefsel.

20161206 YourInnergy cuppingWat!? Cupping? Wat is dat nu weer vraag je je wellicht af. Cupping is een techniek die, van oudsher, in verschillende Oosterse therapieën wordt toegepast. Het principe is eenvoudig: een glazen ‘cup’ wordt op de huid geplaatst en de lucht in de cup wordt vacuüm gezogen.

Het effect is dat de huid als het ware iets opgetild wordt en losgemaakt wordt van onderliggende structuren. Wanneer de huid strak gespannen is kan deze techniek een eerste keer gevoelig zijn. De uitwerking van deze techniek geeft echter zoveel ontspanning dat de gevoeligheid in het algemeen snel vergeten is. Tegelijkertijd is mijn mening dat de wijze en intentie waarop een techniek wordt toegepast een rol speelt in hoe een massage ervaren wordt.

Voor mij is het logisch dat een massage of techniek afgestemd is op dat wat iemand op dat moment nodig heeft. Aanvullend is het goed om af en toe te checken hoe de massage ervaren wordt. Communicatie is nu eenmaal essentieel om met elkaar in verbinding te blijven en contact te houden.

Ontvangen feedback

Inmiddels heb ik de zachte bindweefselmassage – al dan niet aangevuld met cupping – aan een groot aantal mensen gegeven. De feedback varieerde van intense ontspanning voelen, weer kunnen slapen tot het herbeleven en (eindelijk kunnen verwerken) van oude emoties.

Dit soort feedback doet mij realiseren dat ik toch echt een bijzonder vak heb. Misschien ervaar je het zelf wel eens anders maar ik vind het heel mooi dat een ogenschijnlijk simpel iets als een zachte aanraking zo’n diepe uitwerking kan hebben. Fijn dat ik een bijdrage mag leveren terwijl jij uiteindelijk ‘het echte werk’ doet.