Be-LAST-ing

Ik heb iets met taal. Onze taal heeft zulke mooie gezegden en woorden die ik in mijn vak dan ook veelvuldig gebruik.

Neem nu alleen een woord als Overspannen. Volgens een woordenboek als betekenis: ziek als gevolg van geestelijke druk. Een ander woordenboek geeft meer uitleg en woorden, te weten: doorgedraaid, gespannen, gestrest, managersziekte, nerveus, niet lekker in je vel zitten en zo zijn er nog wel tientallen betekenissen te geven.
Kijk ik in mijn vak dan voel ik dat spieren in dit geval strak staan, korter zijn en gevoelig of zelfs pijnlijk kunnen zijn. Soms door overbelasting. Wat dan ook weer een prachtig woord is… te veel belast.

Belasting, tja even los van die dienst die overigens ook een bepaald be-LAST-ing kan geven speelt be-LAST-ing in ieders leven een rol.
De één kan meer hebben dan de ander zo is het nu eenmaal maar voor iedereen geldt dat te veel belasting ongewenste effecten heeft. Of dat nu fysiek, mentaal of emotioneel is maakt niets uit. Op een gegeven moment is het genoeg. De batterij is leeg…

Signalen die kunnen duiden op teveel belasting zijn:
Slecht(er) slapen, sneller geïrriteerd zijn, moe zijn en blijven, emotioneler zijn, dingen vergeten, interesse in dingen verliezen, minder concentratie, pijntjes in het lichaam, teveel willen maar er komt niets uit je handen…

Herkennen en actie ondernemen
De kunst is misschien wel om tijdig te herkennen wanneer jouw niveau van genoeg bereikt is. Dan kun je namelijk maatregelen treffen om te voorkomen dat je overBELAST wordt. Doe je dat niet of te laat dan bestaat het risico dat jouw LAST letterlijk BALLAST gaat worden.

BALLAST loslaten.

Tja, het klinkt zo eenvoudig. Misschien helpt het als je een ballon visualiseert. Wanneer je de lucht in wilt en dingen vanuit een ander perspectief wilt zien zul je iets moeten doen. Bij een ballon geldt dan dat je in ieder geval gas zult moeten geven, de vlammen zorgen ervoor dat de lucht in de ballon opwarmt en je stijgkracht hebt. En als de ballon voldoende opgeblazen is zul je de touwen / zandzakken los moeten laten. Anders sta je wel met een opgeblazen ballon klaar maar hou je jezelf nog steeds aan de grond.

Maar heb je dan alles gedaan wat gedaan moest worden dan voel je dat je langzaam de lucht in gaat. Je stijgt boven jezelf uit en je komt boven de bomen, langzaam zweef je boven huizen, dorpen, steden en het landschap onder je wordt kleiner. Je krijgt een heel andere blik op de omgeving waar je net was.

Met het loslaten van de ballast stijg je dan ook naar ongekende hoogtes. Je ziet veel meer omdat je ruimte hebt. Ruimte voor nieuwe en andere dingen, inzichten.

Tip – visualisatie

Gun jezelf eens een half uurtje of langer van je tijd. Ga lekker zitten of liggen en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Zet je telefoon even uit. Als je het prettig vindt kun je onderstaande tekst inspreken en afluisteren. Spreek de tekst dan rustig in, neem de tijd.

Sluit je ogen en stel jezelf eens voor hoe het zou zijn als jij in een ballon zit. Of misschien ben je liever de ballon, dat kan ook natuurlijk. Probeer te voelen hoe het is als de ballon vol genoeg is en klaar is om de lucht te gaan. Hou je jezelf nog aan de grond of durf je de touwen en/of zandzakken los te laten…

En stel je dan voor dat je langzaam omhoog gaat. Het contact met de grond neemt af en je ziet de bomen langzaam onder je. De boomkruinen zien er nu heel anders uit. Laat je verrassen door wat je ziet en vorm je eigen beelden. Ga zo hoog als dat jij prettig vindt en blijf zolang in de lucht als voor jou past.

Als de ballonvlucht lang genoeg is geweest laat je langzaam de lucht uit de ballon gaan door simpelweg de gaskraan onder de vlam dichter te draaien. Gecontroleerd kom jij op een veilige plek neer en stap je moeiteloos weer op de aarde.

Blijf nog even zitten en voel eens wat je hebt ervaren. Misschien voel je jezelf lichter en ontspannen.
Open dan rustig je ogen en rek je even uit als je wilt.

Realiseer je dat je altijd terug kunt naar een visualisatie. Het is aan jou.

Wil je de door mij ingesproken visualisatie luisteren klik dan hier >>