Back to Basic

Terug naar het tekenbord

2020, een jaar dat behoorlijk wat dingen in beweging heeft gezet. Voor mij een jaar van verandering, groei en ontwikkeling. In dit bericht deel ik één van mijn leermomenten. Wie weet heb jij er iets aan, geeft het herkenning of is het een aanleiding om eens naar jezelf te kijken en aan de slag te gaan met jezelf.

Bewust en Onbewust

Ik werd me bewust van onderbewust gedrag…
Een zin die je misschien even moet laten bezinken om te lezen wat er staat. Daarom een toelichting.

Stel: er gebeurt iets en je reageert heel heftig. Analyseer je achteraf wat er gebeurde en waarom je zo reageerde dan zou het zomaar kunnen zijn dat er een relatie is met iets wat je eerder hebt meegemaakt.

Me bewust worden van onderbewust gedrag… Wauw, dat was me wat.
Een gebeurtenis waarvan ik dacht dat ik dat allang achter me had gelaten en dat alles al was verwerkt en opgelost. Nou, het tegendeel bleek. Ik was het me nu bewust geworden waardoor heb blijkbaar tijd was om er nu echt mee aan de slag te gaan.

Maar hoe zit dat dan met bewust, onbewust en onderbewust?

Bewust - Onbewust - Onderbewust

Verschillende uitleggen worden gegeven aan deze termen. Een uitleg die, mijns inziens, goed past is onderstaande.

Bewust

Je weet wat je doet (bewust) en bent in het hier en nu.

Jouw (re)acties worden bewust, door de wil aangestuurd.

Onbewust

Onwillekeurige aansturing, je wil heeft geen invloed, handelingen gaan automatisch.
Denk aan spijsvertering, hartslag, bloeddruk enzovoort.

Onderbewuste

In het onderbewuste komen zaken – laten we dit programma’s noemen – terecht die te bedreigend zijn of die je niet meer nodig hebt. (Hou dit even vast, hier kom ik later op terug)
Alles wat je hebt meegemaakt of gedacht hebt was ooit bewust…
Op het moment dat iets in het onderbewuste terecht komt, handel en reageer je aan de hand van aangeleerde of automatische processen.

Oude gedachten, ervaringen of onderbewuste processen kunnen in dromen, herinneringen, meditaties of therapie naar boven komen waarmee deze weer deel uit gaan maken van je bewustzijn.

Het onderbewuste zie ik dan ook als dat wat zich onder het bewuste bevindt.

Als het oude boven komt

Nu snap je waarschijnlijk ook hoe het mogelijk is dat dingen die je ‘vergeten’ was soms ineens naar boven komen. Zeer waarschijnlijk gebeurde er iets waardoor een (oud) programma uit het onderbewuste werd geactiveerd.

afb teksten belemmerend

Dat naar boven komen van een oud programma is in veel gevallen geen enkel probleem. Het kan echter zo zijn dat zo’n oud programma je wel degelijk tot last is waardoor je belemmerd wordt in je doen en laten. Zo’n oud programma kan er namelijk voor zorgen dat je denkt dat je iets niet kunt of dat je niet goed genoeg bent of je niet mag ontvangen, je het niet verdiend of… nou ja, vul maar aan. Je hebt hier vast wel eens mee te maken gehad.

Hoe zou het zijn als je programma’s die je niet meer nodig hebt opruimt en uit je systeem haalt? Dat wat er niet meer is, tja daar heb je ook geen last meer van. Hoe zou dat zijn?

Opruimen geeft ruimte

 

Bij je geboorte bestaat jouw basis uit een schoon en opgeruimd systeem, denk aan een boekenkast waarbij alleen de planken aanwezig zijn.

Als je al jouw ervaringen, kennis en gedachten als een boek voorstelt en alles komt in jouw boekenkast. Uiteindelijk wordt het één opstapeling van alles door elkaar heen. Dunne boeken, dikke boeken, tijdschriften, je kunt het zo gek niet bedenken, het ligt er. Op een gegeven moment weet je niet meer wat zich in jouw boekenkast bevindt.
Tijd om op te ruimen!
Boeken, tijdschriften of knipsels die je niet meer nodig hebt haal je uit jouw boekenkast en wat blijkt? Je hebt zoveel bewaard dat jouw boekenkast na het opruimen alleen die boeken en tijdschriften bevat die je echt nodig hebt of interessant vindt.
Wat een ruimte…. 

 

Kun je je voorstellen hoe dit zou zijn als je al die programma’s die je niet meer nodig hebt opruimt en oplost? Mijn ervaring is dat dit echt een stuk lichter aanvoelt…

Herken jij je in bovenstaand en wil je aan de slag met het opruimen van zaken die jou blokkeren in je doen en laten? Of heb je last van gedachten die je belemmeren?
Dan is een Touch of Matrix sessie iets voor jou! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Laat je verrassen door de mogelijkheden en durf hoog in te zetten.