verbinding

YourInnergy verbinding

Deze keer een artikel over Verbinding!

Verbinding met jezelf, met anderen. Verbinding met iets anders of liever geen verbinding. Er zijn zoveel variaties te bedenken. In dit artikel neem ik je mee over hoe ik verbinding zie. Over de meerwaarde en meer. Lees je mee?

Verbinding, verbonden zijn

Mensen vind ik bijzondere wezens.
Enerzijds wil men ergens bij horen en tegelijkertijd wil men ook een eigenheid, iets wat iemand uniek maakt. Ergens bij horen geeft een ‘gevoel’ van verbinding, verbonden zijn, je deelt eenzelfde iets met anderen.

Kijk maar eens hoe dat bij sportevenvementen is of bij concerten. Deze gezamenlijke beleving kan enorm veel energie geven, energie die overigens ook heel snel kan groeien wat mogelijk de gemoederen dusdanig kan opzwepen dat het escaleert. Geen idee maar dit komt zo ‘binnen’ terwijl ik deze tekst schrijf.

YourInnergy verbinding en invloed op het collectief
Verbinding met anderen. Mijns inziens belangrijk omdat dit positief bijdraagt aan gezien en gehoord worden, waarmee ‘jouw aanwezigheid -bestaansrecht wellicht- bevestigd en erkent wordt. Misschien heel zwart-wit gesteld, mijns inziens bevat dit wel een kern van waarheid.
Stel dat je een baby vanaf de geboorte alleen maar de meest essentiële aandacht zou geven: voeding en verschoning. Geen aandacht in de vorm van een knuffel, dragen en wiegen bij het huilen of tegen de baby praten. En je zou dit zelfs de gehele opvoeding volhouden… Wat zou dit betekenen voor dit kind als het opgroeit? Geen enkele verbinding, behalve de momenten dat je te eten krijgt of verschoond wordt…
YourInnergy opgesloten gevoel, geisoleerd

De kans is zeer groot dat het kind onbewust trauma ontwikkelt waardoor het anders over zichzelf en anderen gaat denken, zich op een bepaalde manier kan gaan gedragen of anderszins. Zo zouden bijvoorbeeld gedachtes kunnen ontstaan als: ‘ik moet het alleen doen’, ‘ik moet sterk zijn’ of ‘ik kan het zelf wel’. Iemand kan zich ook overdreven ‘druk’ gedragen met de gedachte om gezien en gehoord te worden. Zaken als een (onbewuste) gevoel van onveiligheid, continue (spier)spanning en/of onrust kunnen gerelateerd zijn aan dit soort trauma.

Overigens is met betrekking tot bovenstaand ‘gedrag’ al aardig wat onderzoek gedaan en het blijkt dat soortgelijk trauma zich ook voor kan doen wanneer één of beide ouders (emotioneel) afwezig waren bij opgroeiende baby’s.

Ga eens na hoe dat bij jou is als je jezelf in één of meer situaties zoals hierboven herkent? Hoe is dat voor jou als je dit leest?

Een 'blinde vlek', we hebben 'm allemaal

Op het moment dat je de verbinding met jezelf kwijtraakt of kwijtgeraakt bent, bestaat de kans dat jouw mind je van alles gaat vertellen. Je kent het vast wel, al die stemmetjes in je hoofd die van alles roepen… Heb je (onbewust) een (jeugd)trauma dan is er een kans dat je allerlei -vaak negatieve- gedachten over jezelf gaat denken. En ja, dat jouw mind het wel eens helemaal fout heeft komt niet eens bij je op omdat je je daar niet van bewust bent… nog niet.

Mogelijk heeft dit te maken met jouw blinde vlek, een ‘blind spot’ die we allemaal hebben. Mijn ervaring is dat het veel makkelijk is om negatieve punten van jezelf te noemen of zelfs te benadrukken. Iets wat me opvalt als ik iemand vraag om 3 positieve punten over zichzelf te geven.

Een heel bijzondere ‘blinde vlek’ is die van je eigen talenten en/of gaven

eigen en unieke talenten en gaven zijn zo gewoon
dat jij deze nauwelijks opmerkt of als bijzonder ervaart!

De kracht van onze mind

Onze mind… een ‘krachtpatser‘ om rekening mee te houden!

Onze gedachten… die ons kunnen helpen maar zeker ook ongelooflijk vast kunnen houden. Zeker wanneer je vanuit (jeugd)trauma of anderszins, bepaalde gedachten en/of gedrag hebt ontwikkeld. Als je er geen last van hebt, prima maar je kunt ook merken of voelen dat er iets is waar je nog niet bij kunt. Dan gaan veel mensen met zelf-onderzoek aan de gang, diep-ziel-duiken of op zoek naar iets wat hen helpt te achterhalen wat er aan de hand is…

Je krijgt dan vroeg of laat te maken met je ego, je mind en mogelijk kom je nog veel meer aspecten in en van jezelf tegen die je van te voren niet kon inschatten. Je ego en mind die je aan alle kanten proberen te beschermen en willen voorkomen dat je bijvoorbeeld (weer) gekwetst wordt. Goedbedoeld natuurlijk maar om zaken aan te kunnen kijken, te transformeren en op te lossen minder handig.

Soms is pijn nodig om te kunnen groeien en je verder te ontwikkelen, denk aan groeipijnen. Tegelijkertijd kan achteraf blijken dat het de pijn was die je als kind hebt ervaren waarbij een ervaring op dat moment te erg was en geparkeerd werd om op een later moment verwerkt te kunnen worden. Op het moment dat de tijd rijp is komt de herinnering van toen naar boven, met alle emoties en gedachten. Het is dan aan jou om te kiezen wat je ermee doet… 

Het is aan jou om een keus te maken

Wat kies je? Waar word je blij van? Wat geeft je energie?

Vragen die je jezelf mag stellen als je met jezelf aan de slag gaat. En misschien weet je in eerste instantie helemaal niet welke keus je moet maken. Je zult mogelijk ervaren dat de kracht van jouw mind je in de oude situatie wil houden, dat is immers bekend en ‘veilig’.
Het is dan ook aan jou te kiezen wat NU het beste bij je past waarbij geen keus maken ook een optie is. Een vergelijking waar ik graag gebruik van maak in coaching is die van een (rommel)kast maar je zou ook een zolder of garage kunnen nemen.

Die handige (rommel)kast

Zie het als het opruimen van die overvolle kast. Je hebt jarenlang dingen, die je op dat moment niet nodig had, in de kast gedaan. Je wist eigenlijk dat die kast al vol was maar toch, dat ene dingetje kon er nog wel bij. Dus, de deur voorzichtig openen, snel dat ding erbij doen en hoppa… deur dicht. Pfoo, gelukt!

En dan komt er een moment dat je besluit iets te doen aan die overvolle kast. Je doet de deur open en pats, alles valt over je heen… Het zou dan ook zomaar kunnen dat het je even teveel wordt. Vraag hulp als je daar behoefte aan hebt, samen opruimen kan makkelijker zijn.

YourInnergy rommelkast

Afscheid nemen van dingen die je ooit gediend hebben kan pijnlijk zijn. Wees je ervan bewust dat jij een bepaalde band hebt met al die dingen uit jouw kast. Het stellen van vragen als: ‘Wil je hier nog iets mee?’, kan je helpen makkelijker te kiezen.

Taal die de mind voedt

Verbinding, een thema dat zich op zoveel vlakken kan afspelen. Tijdens het schrijven van dit bericht komt ook ineens naar voren dat bij ziekte, een aandoening of blessure een situatie kan ontstaan waardoor iemand de verbinding met een bepaald lichaamsdeel kwijt kan raken. Soms zelfs heel letterlijk wanneer een (lichaams)deel echt verwijderd moet worden.

In één van mijn opleidingen werd duidelijk dat iemand, bijvoorbeeld bij een ziekte, het aangedane lichaamsdeel ‘onbewust’ associeert met iets negatiefs. Dit kan zelfs naar voren komen wanneer gesproken wordt over dat deel van het lichaam. Voorbeelden genoeg als je goed luistert: ‘Mijn lijf laat me in de steek‘, ‘Die stomme knie‘, ‘Weer mijn rug die dwars ligt‘… 

Onbewust ontstaat er een grotere disbalans doordat de mind instructies van jou ontvangt met informatie over een bepaald lichaamsdeel of misschien wel over je hele lichaam. En dan kan de kracht van de mind helemaal naar boven komen. Je voedt immers jouw mind met negatieve informatie… 

De kracht van taal en wat je tegen jezelf zegt. Wat je jezelf wijs kunt maken… pfoo, dat kunnen pittige dingen zijn. Al die stemmetjes in je hoofd die van alles vinden over van alles wat… Iets om over na te denken. 

En bovenstaand is, ook voor mij heel herkenbaar. Op een gegeven moment begon ik echter te beseffen hoe ik mijn mind(set) kon veranderen, simpelweg door het op een andere, positievere manier, te voorzien van informatie. Er bestaan zelfs uitdrukkingen voor, zoals ‘Fake it till you make it!‘. Mijn vrije vertaling hiervan, ‘Doe net zolang alsof totdat je het hebt bereikt!

Omarm jezelf, helemaal!

Nog even terugkomend op wat ik in dit stukje schreef over het lichaam. Probeer het eens uit als je jezelf herkent in wat ik schrijf. Omarm het lichaamsdeel wat aangedaan, ziek of geblesseerd is. Praat ertegen, koester het of geef het extra liefdevolle aandacht door het in te smeren. Volg je gevoel hierin ook al ervaar je het in het begin als onwennig… -fake it till you make it!- Wie weet ervaar je na verloop van tijd dat er iets is verandert.

Omarm jezelf

Interessante materie vind ik om met anderen in gesprek te gaan over hoe iemand naar zichzelf kijkt. Wat hij of zij van zichzelf vindt en hoe het gaat met het ontvangen van bijvoorbeeld complimenten. Vaak worden dingen weggewuifd, zeker als het gaat om complimenten. Denk nog even terug aan wat ik eerder schreef over ‘blinde vlekken’. Mijns inziens belangrijk om de verbinding met jezelf aan te gaan en/of te herstellen als deze verbinding, op wat voor manier dan ook, beschadigd of verbroken is.

In dit artikel heb ik alleen aandacht geschonken aan verbinding met jezelf. Zoals eerder geschreven zijn er zoveel andere verbindingen mogelijk. Niet alleen met jezelf maar ook met anderen. Misschien daar in een ander artikel eens aandacht voor, wie weet. In eerste instantie eerst aandacht voor jezelf en kijken hoe het met jou is en hoe het is gesteld met de verbinding die jij met jezelf hebt. De mate waarop je met jezelf verbonden bent heeft invloed op hoe jij je in deze wereld beweegt. Bijvoorbeeld hoe je je staande kunt houden of hoe je omgaat met situaties die je tegenkomt. Hierbij een oefening om je (weer) met jezelf te verbinden.

Kijk naar jezelf zonder te oordelen, neem alleen maar waar. Een mooie oefening om jezelf eens op een andere manier te bekijken. Vraag desnoods iemand anders om hulp en laat hem of haar een aantal positieve punten over jou geven. Herken je jezelf daarin? Of hoor je liever de bevestiging van het, misschien wel minder positieve beeld dat je over jezelf hebt? Ontvang een complement zonder dat je allerlei tegenargumenten gaat bedenken.

Ik wens je een ontdekkingsreis toe waarbij je misschien wel gaat (in)zien dat je veel meer bent dan wat je tot nu toe over of van jezelf vond. Omarm jezelf vanuit compassie en laat zachtheid toe in je leven. Open jezelf voor wie je werkelijk bent en blijf je verwonderen…

Jij bent prachtig!

Wees je bewust dat je hulp is als je er om vraagt… Je hoeft het niet alleen te doen.

Een prachtige dag gewenst.

Hartegroet,

Astrid

YourInnergy Astrid

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven