5 tips om …

Je schouders los te maken

afb SchouderklachtenAi, pijn in je schouder. Je kunt wrijven of knijpen tot je een ons weegt en je voelt wel dat de pijn eventjes minder wordt. Maar ja daarna komt de pijn net zo vervelend en fel terug.

Als je niets doet bestaat de kans dat de pijn chronisch wordt of dat je schouders zodanig vast komen te zitten dat je beperkt wordt in beweging. Of misschien merk je dat wanneer je iets probeert te pakken de kracht om iets te pakken en beet te houden verandert is.

Een aantal opties

Natuurlijk kun je pijnstillers nemen, naar een masseur of fysiotherapeut of arts gaan. Je kunt echter ook zelf iets doen… Hieronder een paar relatief eenvoudige tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Gewoon thuis of waar dan ook en op het moment dat het jou uitkomt.

Ben je er klaar voor?
Hier komen ze.

Uitgangspositie. Ga staan of zitten (Zittend: bij voorkeur op een stoel zonder armleuningen. Zit rechtop zodat jouw rug niet tegen de leuning rust). Beide voeten staan of rusten op de grond en staan iets uit elkaar. Beide armen hangen losjes langs het lichaam of liggen op de bovenbenen. Ga dan heel bewust en met aandacht naar beide voeten. “Voel je daadwerkelijk de grond onder je?”

Tip 1 – bewust ontspannen
Als je goed staat of zit ga je vanuit de uitgangspositie met aandacht naar je rug. Maak of strek, op een inademing, je rug recht. De nek en het hoofd vormen als vanzelf het verlengde van de wervelkolom. Laat je schouders ‘zakken / zwaar worden’ en je armen hangen. Adem rustig in en uit. Laat je schouders op elke uitademing zwaar(der) worden zodat je armen nog meer ontspannen.
Hou je rug recht en breng langzaam en bewust je aandacht naar je (onder)buik. Probeer je nu eens voor te stellen dat je buik op iedere inademing steeds iets boller en voller wordt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.
Herhaal 3-5 keer deze ademhaling waarbij je steeds je aandacht bij je (onder)buik houdt. Laat daarna deze houding ‘los’.
Hoe voelen jouw schouders nu aan?

Tip 2 – til je schouders op
Zorg dat je in de uitgangspositie staat of zit en strek je rug recht, tip 1.
Als je voelt dat je goed staat of zit trek je beide schouders op een inademing op. Breng beide schouders rustig op een uitademing naar beneden.
Herhaal deze beweging 3-5 keer.

Tip 3 – breng de schouderbladen bijeen
Ga, vanuit de uitgangspositie, met aandacht naar beide schouderbladen en breng deze op een inademing naar elkaar toe. Probeer hierbij je schouders zoveel mogelijk te laten ‘hangen’. Het gaat om bewustwording en het uitvoeren van deze beweging met ontspannen schouders.
Laat de schouders op een uitademing rustig terugkomen naar de oorspronkelijke positie.
Herhaal deze beweging 3-5 keer.

Voel nu eens hoe jouw schouders voelen. Merk je verschil ten opzichte van toen je begon?

Tip 4 – van voor naar omhoog, naar achter en naar beneden
Vanuit de uitgangspositie sta of zit je weer met een rechte rug. De armen hangen naar beneden.
Breng rustig en met aandacht – op een inademing – de schouders naar voor en omhoog en – op een uitademing – de schouders naar achter en omlaag.
Herhaal deze beweging 3 keer.

Draai nu de beweging om. Breng rustig en bewust – op een inademing – de schouders naar achter en omhoog en – op een uitademing – de schouders naar voor en omlaag.
Herhaal deze beweging ook 3 keer.

Tip 5 – laat maar bungelen
Tot slot is het goed om de schouders en armen los te laten hangen. Als je staat buig je vanuit je heupen iets naar voor en laat je de armen losjes naar beneden hangen. Als je zit plaats je de benen zo wijd als haalbaar is zonder te forceren. De voeten staan op de grond. Buig naar voor en laat de armen losjes naar beneden hangen.
Nu ben je er klaar voor om de handen, armen en schouders volledig te laten ontspannen. Laat je armen maar zwaar worden en draai rondjes met de armen. Dat mag met beide armen tegelijk links- of rechtsom maar je mag het ook om en om doen. Als het goed aanvoelt laat je de cirkels na verloop van tijd langzaam tot rust komen en draai je nogmaals cirkels met de armen maar nu de andere kant op. “Voel je verschil?”
Laat dan de beweging tot rust komen en kom rustig weer rechtop staan of zitten. Maak je – op een inademing – nog een keer lang, strek je op en blijf nog even staan of zitten.

De bovenstaande oefeningen zijn voor relatief simpel en vrijwel overal uit te voeren. Doordat je bewust met de bewegingen bezig bent zul je waarschijnlijk ook ervaren dat je naast ontspanning in de schouders ontspanning in het hoofd hebt gekregen. Het leuke is dat – ook al denken we van niet – onze hersens toch echt maar 1 ding tegelijk kunnen doen. Heb je het druk en het gevoel dat je ‘in je hoofd’ zit dan kun je door je aandacht ergens anders op te richten ruimte laten ontstaan in je hoofd.

En tot slot nog een toegift.
Ben of voel je je druk en je mag “moet” nog een tijdje door?
Sluit een moment je ogen en ga met al je aandacht naar jouw ademhaling. Adem dan rustig door je neus in en rustig door je neus weer uit. Doe dit 3 – 5 keer en probeer je uitademing iedere keer iets langer te laten. Laat dat moeiteloos verlopen en open daarna je ogen.

Geniet van wat je doet en leef het leven met volle teugen.